Blaty kuchenne

Dlaczego warto wybrać blat kuchenny z drewna na wymiar?

  • Drewniany blat dodaje kuchni ciepłego i naturalnego charakteru.
  • Ma elegancki i szlachetny wygląd, jest trendem, który nie przemija mimo upływu lat.
  • Drewno to dobry materiał do obróbki – można je łatwo dociąć i dopasować do szafek, otworów na zlew, sprzętów AGD.
  • Można wybierać spośród gatunków o różnej barwie, rysunku słojów i stopniu trwałości.
  • Daje szerokie możliwości aranżacyjne, wzmacnia przyjemny, domowy klimat lub przeciwnie - bywa kontrastującym wyróżnikiem w surowej, nowoczesnej kuchni.

 

Jak zabezpieczyć drewniany blat kuchenny?

Blat kuchenny z drewna to naturalny i piękny element wnętrza. Często wybór odpowiedniego produktu opiera się na wyglądzie. W przypadku drewnianego blatu wysoka estetyka to jednak za mało. Blat kuchenny narażony jest na intensywną eksploatację. Zagrażają mu przede wszystkim wilgoć, zmiany temperatury i uszkodzenia mechaniczne. Niewłaściwie zabezpieczony blat traci gładkość, szarzeje lub nawet czarnieje. Z tego powodu należy postawić na mocne, twarde i odporne gatunki drewna. Doskonale sprawdzi się wytrzymały dąb, dobrym wyborem będzie także jesion, buk, orzech i akacja.

Metody ochrony blatów drewnianych:

  • Wykonanie z drewna klejonego - dzięki sklejeniu struktura drewna jest wzmocniona i bardziej odporna na odkształcenia. Ponadto klej stanowi dodatkową izolację przeciwko wilgoci.
  • Olejowanie – skuteczny, łatwy do powtórzenia zabieg pielęgnacyjny. Blat należy umyć, poczekać aż wyschnie, następnie nałożyć świeżą warstwę oleju.
  • Lakierowanie - warstwa lakieru dobrze chroni drewno. Przy wyborze tego rodzaju zabezpieczenia, należy dokładnie zeszlifować powierzchnię, aby usunąć stare pokrycie. Po wykonaniu tej pracy można na nowo polakierować blat.

Co mówią o nas klienci

Nasze atuty

Dokładamy wszelkich starań, aby sprostać wymaganiom i oczekiwaniom Klientów.

© 2025 Wyrób i Sprzedaż Boazerii Krzysztof i Jan Birut s.c.

Projekt i wykonanie: Net Partners