Blaty kuchenne
Dlaczego warto wybrać blat kuchenny z drewna na wymiar?
- Drewniany blat dodaje kuchni ciepłego i naturalnego charakteru.
- Ma elegancki i szlachetny wygląd, jest trendem, który nie przemija mimo upływu lat.
- Drewno to dobry materiał do obróbki – można je łatwo dociąć i dopasować do szafek, otworów na zlew, sprzętów AGD.
- Można wybierać spośród gatunków o różnej barwie, rysunku słojów i stopniu trwałości.
- Daje szerokie możliwości aranżacyjne, wzmacnia przyjemny, domowy klimat lub przeciwnie - bywa kontrastującym wyróżnikiem w surowej, nowoczesnej kuchni.
Jak zabezpieczyć drewniany blat kuchenny?
Blat kuchenny z drewna to naturalny i piękny element wnętrza. Często wybór odpowiedniego produktu opiera się na wyglądzie. W przypadku drewnianego blatu wysoka estetyka to jednak za mało. Blat kuchenny narażony jest na intensywną eksploatację. Zagrażają mu przede wszystkim wilgoć, zmiany temperatury i uszkodzenia mechaniczne. Niewłaściwie zabezpieczony blat traci gładkość, szarzeje lub nawet czarnieje. Z tego powodu należy postawić na mocne, twarde i odporne gatunki drewna. Doskonale sprawdzi się wytrzymały dąb, dobrym wyborem będzie także jesion, buk, orzech i akacja.
Metody ochrony blatów drewnianych:
- Wykonanie z drewna klejonego - dzięki sklejeniu struktura drewna jest wzmocniona i bardziej odporna na odkształcenia. Ponadto klej stanowi dodatkową izolację przeciwko wilgoci.
- Olejowanie – skuteczny, łatwy do powtórzenia zabieg pielęgnacyjny. Blat należy umyć, poczekać aż wyschnie, następnie nałożyć świeżą warstwę oleju.
- Lakierowanie - warstwa lakieru dobrze chroni drewno. Przy wyborze tego rodzaju zabezpieczenia, należy dokładnie zeszlifować powierzchnię, aby usunąć stare pokrycie. Po wykonaniu tej pracy można na nowo polakierować blat.