Blaty kuchenne

Dlaczego warto wybrać blat kuchenny z drewna na wymiar?

  • Drewniany blat dodaje kuchni ciepłego i naturalnego charakteru.
  • Ma elegancki i szlachetny wygląd, jest trendem, który nie przemija mimo upływu lat.
  • Drewno to dobry materiał do obróbki – można je łatwo dociąć i dopasować do szafek, otworów na zlew, sprzętów AGD.
  • Można wybierać spośród gatunków o różnej barwie, rysunku słojów i stopniu trwałości.
  • Daje szerokie możliwości aranżacyjne, wzmacnia przyjemny, domowy klimat lub przeciwnie - bywa kontrastującym wyróżnikiem w surowej, nowoczesnej kuchni.

 

Jak zabezpieczyć drewniany blat kuchenny?

Blat kuchenny z drewna to naturalny i piękny element wnętrza. Często wybór odpowiedniego produktu opiera się na wyglądzie. W przypadku drewnianego blatu wysoka estetyka to jednak za mało. Blat kuchenny narażony jest na intensywną eksploatację. Zagrażają mu przede wszystkim wilgoć, zmiany temperatury i uszkodzenia mechaniczne. Niewłaściwie zabezpieczony blat traci gładkość, szarzeje lub nawet czarnieje. Z tego powodu należy postawić na mocne, twarde i odporne gatunki drewna. Doskonale sprawdzi się wytrzymały dąb, dobrym wyborem będzie także jesion, buk, orzech i akacja.

Metody ochrony blatów drewnianych:

  • Wykonanie z drewna klejonego - dzięki sklejeniu struktura drewna jest wzmocniona i bardziej odporna na odkształcenia. Ponadto klej stanowi dodatkową izolację przeciwko wilgoci.
  • Olejowanie – skuteczny, łatwy do powtórzenia zabieg pielęgnacyjny. Blat należy umyć, poczekać aż wyschnie, następnie nałożyć świeżą warstwę oleju.
  • Lakierowanie - warstwa lakieru dobrze chroni drewno. Przy wyborze tego rodzaju zabezpieczenia, należy dokładnie zeszlifować powierzchnię, aby usunąć stare pokrycie. Po wykonaniu tej pracy można na nowo polakierować blat.

Nasze atuty

Dokładamy wszelkich starań, aby sprostać wymaganiom i oczekiwaniom Klientów.

© 2024 Wyrób i Sprzedaż Boazerii Krzysztof i Jan Birut s.c.

Projekt i wykonanie: Net Partners